Historia wewnętrzna

Koniecznie od deski do deski – „Historia wewnętrzna”


Jelita – najbardziej fascynujący organ naszego ciała. „Historia wewnętrzna”.

Rzadko kiedy zdajemy sobie sprawę z tego, jak ważne w naszym organizmie są jelita. Giulia Enders postanowiła wydać wznowienie swojej książki z uzupełnieniem o jeden rozdział.

Dziennie wytwarzamy od 0,7 do 1 litra śliny,

Uwielbiam tego typu książki, dostarczają wiedzę, której raczej ot tak w Internecie byśmy nie szukali. Czy wiedzieliście, że w naszej ślinie znajduje się środek przeciwbólowy o działaniu wielokrotnie silniejszym niż morfina? Odkryty został stosunkowo niedawno, bo w 2006 roku, a nazywa się opiorfiną. Oczywiście nie chodzi oto, aby nasza ślina nas otumaniała, dlatego też wytwarzamy go stosunkowo niewiele. Ale potrzebny jest z uwagi na to, iż nasza buzia to wrażliwiec, w której znajduje się najwięcej zakończeń nerwowych. Stąd też malutka ranka, której byśmy nie zauważyli np. na kolanie, w ustach potwornie boli.

Migdałki, tyle problemów z nimi. Lekarze nie potrafią jeszcze wyjaśnić związku pomiędzy wagą dzieci a ich układem odpornościowym. Dzieci, u których usunięto migdałki przed siódmym rokiem życia, są bardziej narażone na otyłość. O ile u szczupłych dzieci nie stanowi to większego problemu, jak przytyją kilka kilogramów, o tyle u innych rodzice muszą zwracać szczególna uwagę na zróżnicowaną dietę.

Większość z nas błędnie określa umiejscowienie żołądka. Znajduje się on bowiem tuż pod lewym sutkiem, a kończy pod prawym łukiem żebrowym. Wszytko, co boli nas w innym miejscu to nie żołądek. Często mawiamy „coś usiadło mi na żołądku”, ale tak naprawdę w większości mamy na myśli jelita. Bezpośrednio nad żołądkiem, a w gruncie rzeczy na nim znajdują się płuca i serce. Stąd też, jeśli za bardzo się najemy ciężko nam wziąć głębszy wdech. Na czym polega objaw Roemhelda?

Spożywanie alkoholu może nawet tysiąckrotnie zwiększyć populację bakterii wytwarzających gazy

Z kwasu arachidonowego zawartego w tłuszczach zwierzęcych nasz organizm produkuje substancje, które m.in. nasilają ból. W olejach roślinnych więcej jest kwasu alfa linolenowego, który ma działanie przeciw zapalne. Wniosek taki, iż tłuszcze roślinne działają na nas podobnie jak ibuprofen czy aspiryna, tylko, że zawierają znacznie mniejszą dawkę substancji czynnej. Warto stosować je regularnie, gdyż mogą nam pomóc w zwalczaniu stanów zapalnych, częstych migren czy dolegliwości miesiączkowych. Niekiedy bóle słabną dzięki temu, że w naszej diecie tłuszcze roślinne mają przewagę nad zwierzęcymi.

Na wrodzoną nietolerancję glutenu (celiakie) cierpi jedna osoba na sto, jednak znacznie częściej występuje nadwrażliwość na tę substancję.

Poza Europą Zachodnią, Australią i Stanami Zjednoczonymi dorosły człowiek, który dobrze toleruje mleko, stanowi medyczną osobliwość. Coraz więcej osób ma również problem z trawieniem cukru owocowego – fruktozy.

Spośród wszystkich mikroorganizmów, które kłębią się na nas i w nas, aż 99% zamieszkuje właśnie jelita

Są 3 typy jelit: Bacteroides, Prevotella i Ruminococcus. Czym różni się jeden typ od drugiego?

Jak wygląda budowa i jakie funkcje pełni jelito cienkie i grube? Czym tak naprawdę jest wyrostek robaczkowy? W jaki sposób pilnować swojej diety przechodząc na wegetarianizm? Dlaczego nie ma prawie ludzi uczulonych na bekon? Jak przebiega transport jedzenia? Dlaczego wymiotujemy i jak możemy temu zapobiec? Jak działają środki przeczyszczające? Dlaczego aż 80% komórek układu odpornościowego znajduje się właśnie w jelitach? W jaki sposób może się nam przetrawić salmonella? Skąd się bierze w naszym jedzeniu? Bakteria Helicobacter pylori – ja niestety miałam przyjemność się z nią zmagać rok roku – ciągle bóle żołądka, osłabienie czy brak apetytu. Są mimo wszystko plusy i minusy tego, że ją posiadamy – a posiada ją znaczna część populacji, tylko nie u każdego daje o sobie znać. Owsiki? Toksoplazmoza? Czy istnieje alternatywna dla antybiotyków?

Książka dająca nam ogromną wiedzę na temat własnego organizmu za pomocą potocznego języka. Czyta się ją i ogląda (na myśl przychodziło mi za każdym razem „Było sobie życie”) z wielką przyjemnością, bardzo się cieszę, że wyszło wznowienie, bo dzięki temu trafiła w moje ręce. Polecam każdemu, kto chciałby bliżej przyjrzeć się sobie od środka.



Tytuł: Historia wewnętrzna. Jelita – najbardziej fascynujący organ naszego ciała
Tytuł oryginału: Darm mit Charme. Alles über ein unterschätztes Organ
Autor: Giulia Enders
Wydawnictwo: Feeria Science
Data 1. Wydania polskiego: 04-03-2015
Data bieżącego wydania / wznowienie: 03-06-2020
Ilość stron: 320
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
Cena okładowa: 42,90 zł


Dodaj komentarz


Czytaj także

Kochankowie i pisarze, zaczytanyksiazkoholik.pl, Lily King

Czyżby to było rozczarowanie? – „Kochankowie i pisarze”, Lily King

„Casey Peabody, zdruzgotana nagłą śmiercią matki, po kolejnym zawodzie miłosnym przybywa latem 1997 roku do Bostonu. Była cudownym dzieckiem golfa, studiowała literaturę, korzystała z prestiżowego stypendium, a teraz pracuje jako kelnerka i wynajmuje maleńki zapleśniały pokój, wygospodarowany


Horyzont

Daleko za horyzont – „Horyzont” autorstwa Jakuba Małeckiego

Dzisiaj swoją premierę ma książka „Horyzont”, której autorem jest Jakub Małecki, z którego twórczością nie miałam do tej pory do czynienia. Czasami prawda rozciąga się daleko za horyzont. O próbach znalezienia prawdziwej wersji siebie.