Korea. Nie tylko kimchi, Byung-Hi Lim , Byung-Soon Lim, zaczytanyksiazkoholik.pl

Byung-Hi Lim i Byung-Soon Lim – „Korea. Nie tylko kimchi”


Najlepsze smaki Azji od dzisiaj w twoim domu. Siostry Byung-Hi Lim i Byung-Soon Lim prowadzą w Sztokholmie razem z mamą i ciotką restaurację Arirang. Kiedy powstawała w 1975 roku, była to pierwsza tego typu restauracja w Skandynawii, stawiająca sobie za cel serwowanie koreańskich potraw w najlepszym wydaniu. Od tamtego czasu stanowi punkt obowiązkowy na mapie każdego europejskiego smakosza dań z całego globu.

Kuchnia koreańska tryska kolorami i jest pełna smaków. Wyróżnia ją ostrość rdzawoczerwonej pasty chili gochujang, grillowane aromaty bulgogi, łagodny smak tofu i mnóstwo subtelnych dodatków, które nadają daniom świeżości i chrupkości – a motywem przewodnim jest oczywiście wszechobecne kimchi.
W Korei kimchi to dużo więcej niż tylko jedzenie – to klejnot kultury narodowej, uniwersalne zdrowe danie i część koreańskiej tożsamości. I chociaż nie sposób sobie wyobrazić Korei bez kapusty kiszonej na ostro, to kuchnia tego kraju ma do zaoferowania dużo więcej.
Koreańczycy mają bzika na punkcie dobrego jedzenia, a rodzina Limów nie jest wyjątkiem. Dwa pokolenia kobiet z dumą kultywują koreańskie tradycje w sztokholmskiej restauracji Arirang. Książka zawiera ich ulubione przepisy rodzinne – zarówno na tradycyjne kimchi z kapusty pekińskiej, papryczek chili i imbiru, jak i wariacje tego dania z rzodkwi, dyni, ostryg, grzybów, korzenia żeń-szeń czy innych warzyw. Znajdziecie tu też przepisy na koreańskie domowe klasyki, dowiecie się, jak krok po kroku zrobić tofu czy błyskawicznie wymieszać yukhoe, koreański tatar pachnący olejem sezamowym i czosnkiem – a także wiele innych, pysznych przepisów prosto z Azji Południowo-Wschodniej.

Źródło: Wydawnictwo Prószyński i S-ka



Tytuł: Korea. Nie tylko kimchi
Tytuł oryginału: Det Koreanska Köket
Autor: Byung-Hi Lim , Byung-Soon Lim
Gatunek: kulinaria, kucharska
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 09-09-2021
Ilość stron: 160
Oprawa: twarda
Cena rynkowa: 49,99 zł
Tłumaczenie: Agata Teperek



Dodaj komentarz


Czytaj także

Przewodnik po świecie suplementów

Jak wspomóc leczenie – „Przewodnik po świecie suplementów”, dr Mark Moyad

Autor stworzył bardzo interesującą książkę koncentrującą się wspomaganiu leczenia ponad 100 różnych chorób i dolegliwości – właśnie z wykorzystaniem suplementów


Jak nauczyć się szczęścia w każdych warunkach, Thomas dAnsembourg, zaczytanyksiazkoholik.pl

„Jak nauczyć się szczęścia w każdych warunkach”, Thomas d’ Ansembour

Czy sądzisz, że szczęście jest zawsze równoznaczne z odczuwaniem radości? Czy twoim zdaniem doświadczanie smutku, lęku, tęsknoty i żalu automatycznie pozbawia nas zadowolenia z życia? To iluzja, której zbyt często ulegamy i która w dodatku uniemożliwia nam czerpanie zadowolenia z wielu radosnych chwil. Warto zdać sobie sprawę, że szczęście nie przychodzi