![Korea. Nie tylko kimchi, Byung-Hi Lim , Byung-Soon Lim, zaczytanyksiazkoholik.pl](https://zaczytanyksiazkoholik.pl/wp-content/uploads/2021/08/Korea.-Nie-tylko-kimchi-Byung-Hi-Lim-Byung-Soon-Lim-zaczytanyksiazkoholik.pl_.jpg)
Byung-Hi Lim i Byung-Soon Lim – „Korea. Nie tylko kimchi”
Najlepsze smaki Azji od dzisiaj w twoim domu. Siostry Byung-Hi Lim i Byung-Soon Lim prowadzą w Sztokholmie razem z mamą i ciotką restaurację Arirang. Kiedy powstawała w 1975 roku, była to pierwsza tego typu restauracja w Skandynawii, stawiająca sobie za cel serwowanie koreańskich potraw w najlepszym wydaniu. Od tamtego czasu stanowi punkt obowiązkowy na mapie każdego europejskiego smakosza dań z całego globu.
Kuchnia koreańska tryska kolorami i jest pełna smaków. Wyróżnia ją ostrość rdzawoczerwonej pasty chili gochujang, grillowane aromaty bulgogi, łagodny smak tofu i mnóstwo subtelnych dodatków, które nadają daniom świeżości i chrupkości – a motywem przewodnim jest oczywiście wszechobecne kimchi.
W Korei kimchi to dużo więcej niż tylko jedzenie – to klejnot kultury narodowej, uniwersalne zdrowe danie i część koreańskiej tożsamości. I chociaż nie sposób sobie wyobrazić Korei bez kapusty kiszonej na ostro, to kuchnia tego kraju ma do zaoferowania dużo więcej.
Koreańczycy mają bzika na punkcie dobrego jedzenia, a rodzina Limów nie jest wyjątkiem. Dwa pokolenia kobiet z dumą kultywują koreańskie tradycje w sztokholmskiej restauracji Arirang. Książka zawiera ich ulubione przepisy rodzinne – zarówno na tradycyjne kimchi z kapusty pekińskiej, papryczek chili i imbiru, jak i wariacje tego dania z rzodkwi, dyni, ostryg, grzybów, korzenia żeń-szeń czy innych warzyw. Znajdziecie tu też przepisy na koreańskie domowe klasyki, dowiecie się, jak krok po kroku zrobić tofu czy błyskawicznie wymieszać yukhoe, koreański tatar pachnący olejem sezamowym i czosnkiem – a także wiele innych, pysznych przepisów prosto z Azji Południowo-Wschodniej.
Źródło: Wydawnictwo Prószyński i S-ka
Tytuł: Korea. Nie tylko kimchi
Tytuł oryginału: Det Koreanska Köket
Autor: Byung-Hi Lim , Byung-Soon Lim
Gatunek: kulinaria, kucharska
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 09-09-2021
Ilość stron: 160
Oprawa: twarda
Cena rynkowa: 49,99 zł
Tłumaczenie: Agata Teperek
Dodaj komentarz
Czytaj także
![Królestwo](https://zaczytanyksiazkoholik.pl/wp-content/uploads/2020/08/Królewstwo-Jo-Nesbo-zaczytanyksiazkoholik.pl-.jpg)
„Królestwo”, Jo Nesbø
W norweskiej wiosce gdzieś w górach mechanik Roy wiedzie spokojne, proste życie. Kiedy jego przedsiębiorczy brat Carl wraca po latach z propozycją budowy hotelu, odżywają mroczne sekrety ich dzieciństwa i czasu dorastania. Roy zawsze bronił młodszego brata przed rówieśnikami i chronił przed złośliwymi plotkami, ale teraz jego lojalność zostaje poddana próbie.
![Odkryj swoje wewnętrzne dziecko](https://zaczytanyksiazkoholik.pl/wp-content/uploads/2020/05/Odkryj-swoje-wewnętrzne-dziecko-Stefane-Stahl-Zaczytany-Ksiazkoholik.jpg)
Nie przejdziesz obok tego obojętnie – „Odkryj swoje wewnętrzne dziecko”
Powinniśmy zaakceptować to, że popełniamy błędy, mamy słabości i nie jesteśmy bez skazy. Nie dopuszczajmy do tego, że możemy w życiu uczestniczyć tylko wtedy, kiedy jesteśmy odporni czy mądrzy. W ten sposób ominie nas wiele okazji i związków.