„Mówili, że umiera się tylko raz” autorstwa Zuzanny Klotschke
Jak depresja i strach potrafią zrujnować życie nastolatki. „Mówili, że umiera się tylko raz”.
Zuzanna Klotschke 8 kwietnia br. oddała w nasze ręce książkę pt. „Mówili, że umiera się tylko raz”. Jest to pozycja opisująca zmagania nastoletniej Igi z depresją, strachem, obawami, problemem w komunikacji z najbliższymi. Dziewczyna nie wie co się z nią dzieje, nikomu nie mówi o swoich obawach, nawet mamie czy przyjacielowi Adamowi. Z czasem z Igą jest już tak źle, że postanawia zażyć tabletki, w porę zjawia się u niej Adam i ratuje sytuację. Iga trafia do poradni psychiatrycznej i zostaje postawiona diagnoza. Czy dzięki leczeniu Iga dochodzie do siebie i zacznie żyć jak „prawdziwa” nastolatka?
Książkę warto przeczytać, gdyż pokazuje nam, że nie możemy ze swoimi problemami być sami, należy zwierzyć się najbliższej osobie, gdyż ona może uratować nam życie. To, co mnie zaskoczyło w tej książce to dialogi Igi z Bogiem. Widać, że szukała u niego wsparcia, tylko jemu zwierzała się ze swoich obaw i myśli, które siedziały jej w głowie. Mimo wszystko czuła się przez niego zawiedziona, że nie pozwala jej żyć jak normalna nastolatka.
„Cierpienie jest niesieniem osobistego krzyża.
Nie ma podziału na mniejsze i większe cierpienie.
Cierpi się indywidualnie.
Każda istota ludzka odczuwa inny rodzaj bólu.
Tylko Bóg wie, jak ciężki jest krzyż każdego z nas.”
Tytuł: Mówili, że umiera się tylko raz.
Autor: Zuzanna Klotschke
Wydawnictwo: Nowoczesne
Data wydania: 08-04-2020
Ilość stron: 144
Oprawa: miękka
Cena okładowa: 29,99 zł
Dodaj komentarz
Czytaj także
Mia Słowik w książce „Jak zostałam peruwiańską żoną” przedstawia nam Amerykę Południową
Mia Słowik to debiutująca autorka humorystycznych relacji podróżniczych. Książka „Jak zostałam peruwiańską żoną” jest właśnie jedną z takich relacji.
Bardzo wartościowa – „Zioła. Naturalne lekarstwa z pól i ogrodów”
„Książka „Zioła. Naturalne lekarstwa z pól i ogrodów” zawiera charakterystykę 100 gatunków roślin leczniczych, informacje na temat ich właściwości, możliwości uprawy, sposobu zbioru, a także wykorzystania. Cennym uzupełnieniem są szczegółowe opisy wykonania leczniczych preparatów i sposób ich zastosowania, a także przepisy kulinarne, w tym receptury na lecznicze nalewki.”