Sanktuarium Niepokalanego Poczęcia w Lourdes

Sanktuarium Niepokalanego Poczęcia w Lourdes

Autor: Ks. Jan Robakowski


Opis książki:

Mając przed sobą całą bibliotekę książek, jakie zostały napisane o Lourdes w ciągu minionych 150 lat, a wśród nich wielotomowe, naukowe dzieła jezuity O. Léonard Cros’a, ks. René Laurentin, mimowolnie przychodzą mi na myśl słowa św. Łukasza: Wielu już opisywało wydarzenia, jakie miały miejsce w Lourdes… Na końcu i ja Drogi Pielgrzymie postanowiłem w oparciu o naocznych świadków i dokumenty zbadać wszystko dokładnie i opisać według kolejności (por. Łk 1, 1-4). Wydarzenia w Lourdes mają bardzo głębokie powiązanie w długiej i ciekawej historii tego miasteczka, a jeszcze bardziej łączą się one z duchową spuścizną całej katolickiej Francji. Głównym celem objawień Maryi, Apostołki naszych czasów, było i jest nawrócenie tej najstarszej i ongiś bardzo pobożnej Córy Kościoła. Wszystkie cztery największe objawienia w XIX wieku, oficjalnie uznane przez Kościół, miały miejsce we Francji: Paryż – u Sióstr Szarytek na rue du Bac – Cudowny Medalik (1830), La Salette (1846), Lourdes (1858) i Pontmain (1871). W ubiegłych wiekach Pan Bóg wielokrotnie posyłał Maryję do tego kraju, a za naszych dni posyłał Papieża, Jana Pawła II, który podobnie jak Maryja, po ojcowsku nawoływał: Francjo! Co uczyniłaś z twoimi obietnicami Chrztu świętego?



Poznaj inne książki

Paleta uczuć

Paleta uczuć Paleta uczuć

Renata Czaban-Kryczka

Projekt Riese

Projekt Riese Projekt Riese

Remigiusz Mróz

TOPR. Tatrzańska przygoda Zosi i Franka

TOPR. Tatrzańska przygoda Zosi i Franka TOPR. Tatrzańska przygoda Zosi i Franka

Beata Sabała-Zielińska

Chmury

Chmury Chmury

Storm Dunlop

Gdy wilk wilkowi człowiekiem. Utwory satyryczne

Gdy wilk wilkowi człowiekiem. Utwory satyryczne Gdy wilk wilkowi człowiekiem. Utwory satyryczne

Jadwiga Jęcz

Magia kuchenna. Receptury, przepisy, techniki i składniki niezbędne w kuchni czarownicy

Magia kuchenna. Receptury, przepisy, techniki i składniki niezbędne w kuchni czarownicy Magia kuchenna. Receptury, przepisy, techniki i składniki niezbędne w kuchni czarownicy

Laurel Woodward


Dodaj komentarz